• De Amerikaanse dating-app Bumble wil met een beursgang rond Valentijnsdag 1 miljard dollar ophalen.
  • Bumble is opgericht door de 31-jarige Whitney Wolfe Herd die het internet vrouwvriendelijker maken.
  • Wolfe Herd is mede-oprichter van de concurrerende dating-app Tinder, maar verliet dat bedrijf na twee jaar later.

De Amerikaanse dating-app Bumble wil tot 1 miljard dollar (830 miljoen euro) ophalen met een beursgang die rond Valentijnsdag moet plaatsvinden.

Als de te plaatsen aandelen voor de hoogste geplande waarde worden verkocht, komt de volledige waarde van het bedrijf uit op ongeveer 6 miljard dollar.

Bumble is een dating-app waarbij vrouwen de eerste stap moeten zetten om tot een match te komen. Oprichtster Whitney Wolfe Herd stapte in 2014 op bij Tinder om haar eigen dating-app op te zetten. 

Eind september had Bumble 42 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Zo’n 2,4 miljoen van hen betaalden voor de diensten van het bedrijf. Onder meer tennisster Serena Williams en actrice Priyanka Chopra staken geld in het bedrijf, dat in 2019 nog zo’n 3 miljard dollar waard was.

Whitney Wolfe Herd begon al vroeg met ondernemen

Voor Wolfe Herd past de beursgang bij een carrière van gewaagde stappen. De zakenvrouw, die geboren werd in de Amerikaanse staat Utah en studeerde in Texas, begon haar eerste bedrijf toen ze 19 jaar was.

Nadat de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 olievervuiling veroorzaakte in de Golf van Mexico, ging ze in zee met ontwerper Patrick Aufdenkamp om tassen te ontwerpen. Met de verkoop haalde ze geld op om de ramp te bestrijden.

Haar non-profitorganisatie Help Us Get Cleaned Up Project kreeg landelijke bekendheid toen actrice Nicole Richie en mode-ontwerpster Rachel Zoe werden gespot met een van de tassen.

Drie jaar later ging Wolfe Herd aan het werk bij de startupbroedplaats Hatch Labs in Los Angeles, waar ze met een groep anderen het initiatief nam voor een dating-app die nu bekend is als Tinder.

Als mede-oprichter van Tinder, dat snel uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen, was ze twee jaar bij het bedrijf betrokken als vicepresident marketing. Ze bedacht zelfs de naam van de beroemde app.

Seksuele intimidatie bij Tinder

Tijdens haar werk bij Tinder had Wolfe Herd een relatie met mede-oprichter Justin Mateen, haar toenmalige baas. Ze verliet het bedrijf kort nadat het stel uit elkaar ging en spande een proces aan waarin ze beschuldigingen deed van seksuele intimidatie en discriminatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt.

Na het proces werd Wolfe Herd online lastiggevallen. "Ik werd overspoeld met online haat, veel agressief gedrag, mensen die me uitscholden, pijnlijke dingen die ik nooit eerder had meegemaakt", zei ze in 2018 tegen The Times.

"Er waren donkere dagen dat ik dacht: 'Dat was het, ik zal nooit meer een carrière hebben. Ik ben 24, kom bij een van de meest gehypete techbedrijven ter wereld vandaan, maar het internet haat me.' Het was een verschrikkelijke tijd. Maar op een ochtend werd ik wakker en dacht: 'Ik ga mezelf opnieuw opbouwen.'"

Wolfe Herd lanceerde Bumble in 2014, nadat ze eerst van plan was een sociaal netwerk gericht op vrouwen te vormen. In plaats daarvan koos ze voor een dating-app waarbij vrouwen de eerste stap zetten. Het concept was geïnspireerd door zogeheten Sadie Hawkins-dansavonden op school, waarbij vrouwen mannen uit vragen, zei Wolfe Herd in 2015 tegen Business Insider.

Whitney Wolfe Herd. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs
Whitney Wolfe Herd. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs

"We willen zeker niet seksistisch zijn, dat is niet de bedoeling", aldus Wolfe Herd. "Ik weet dat jongens het zat zijn om altijd de eerste stap te moeten zetten. Waarom moet een meisje gaan zitten afwachten? Waarom is er een standaard dat je als vrouw je droombaan kunt krijgen maar niet als eerste een man kan aanspreken? Laten we daten moderniseren."

Wolfe Herd heeft de app sindsdien uitgebreid met aanvullende diensten om vrouwen te helpen nieuwe vrienden te vinden en hun professionele netwerken uit te breiden, respectievelijk Bumble BFF en Bumble Bizz.

Daarnaast heeft Wolfe Herd geïnvesteerd in andere apps, waaronder de gay dating-app Chappy. Die is inmiddels samengegaan met Bumble.

Bumble telt 75 miljoen gebruikers in 150 landen. Daarmee is het de op een na grootste dating app ter wereld, na Tinder.

Ongevraagde naaktfoto's

Wolfe Herd is ook politiek actief. Ze was een drijvende kracht achter een wet in de staat Texas die het strafbaar maakt om ongevraagd naaktfoto's te sturen, een fenomeen dat dating-apps teistert. Ze maakt zich sterk voor een soortgelijke wet in Californië en hoopt dat er ook een verbod kan komen op federaal niveau.

Volgens haar is het van belang dat wetgeving rekening houdt met de "dubbellevens" van mensen, in de fysieke en de digitale wereld. "De regering beschermt alleen de fysieke wereld, maar onze jeugd besteedt veel meer tijd in de digitale wereld dan in de fysieke." 

Wolfe Herd is sinds 2017 getrouwd met Michael Herd, erfgenaam van een oliebedrijf  in Texas. Het paar, en hun zoontje Bobby van 1 jaar, heeft een woning in Austin, de hoofdstad van Texas, nabij het hoofdkwartier van Bumble. Ook bezitten ze een landgoed aan Lake Austin.

Lees meer over topvrouwen: